HEMA Foundation gelooft dat design een enorme potentie heeft om oplossingen te bieden voor maatschappelijke vraagstukken. Daarom zijn wij in het voorjaar van 2019 de HEMA Foundation Accelerator gestart. Een training- en coaching programma voor opkomende designers die een positieve impact op deze wereld willen maken.

Zeven design teams zijn inmiddels hard bezig om impactvolle concepten te creëren die bijdragen aan het tegengaan van taalachterstanden bij kinderen van 0 – 4 jaar en het gezin. Je kunt hier alle teams volgen op hun eigen site. En het volledige Accelerator programma vind je hier.

Uiteraard helpen we de deelnemers ook om hun concept tot een succesvolle business te maken. Ze krijgen namelijk toegang tot een breed netwerk aan investeerders, ondersteuning bij het opzetten van crowdfunding én de beste 3 concepten krijgen €5.000 startkapitaal. De concepten blijven volledig eigendom van het ontwerpteam en het is aan de ontwerpers om te bepalen wat zij aan het einde van de Accelerator willen doen met het concept.

0
%
van de kinderen heeft een taalachterstand
0
design teams werken aan innovatieve en impactvolle concepten
0
maanden coaching en training
0
K
startkapitaal voor de beste concepten

van visie naar onderneming met impact

De HEMA Foundation Accelerator is een kosteloos trainings- en coachingsprogramma van negen maanden, waarin designers in teamverband werken aan:

 • Visieontwikkeling: je leert hoe je jouw ontwerpvaardigheden kunt inzetten om concepten te ontwikkelen voor een inclusieve samenleving.
 • Van idee naar concept: je leert haalbare, schaalbare en impactvolle doelen te stellen en hoe je van een goed idee tot een succesvol concept komt.
 • Ondernemerschap: je leert nieuwe ondernemersvaardigheden waarmee je jouw concept omzet naar een succesvolle business met maatschappelijke impact.

We helpen de teams ook om hun concept tot een business te maken. Ze krijgen hiervoor toegang tot een netwerk aan investeerders, ondersteuning bij het opzetten van crowdfunding én de beste 3 concepten krijgen €5.000 startkapitaal.

Volg hier de ervaringen van alle teams!

voor wie?

De HEMA Foundation Accelerator is gericht op design studenten of ontwerpers met maximaal 5 jaar werkervaring (als designer). Bij de start van de Accelerator hebben de deelnemers teams gevormd met minimaal 2 en maximaal 4 personen. Naast designers zijn ook personen met een andere achtergrond teamlid geworden voor zoveel mogelijk diversiteit.

criteria
selectie
criteria
 • Design student (Accelerator staat open voor alle richtingen en specialisaties) of maximaal 5 jaar werkervaring als designer
 • Beschikbaar gedurende 9 maanden voor het bijwonen van 13 masterclasses en bijeenkomsten in Nederland en voor het werken aan je eigen concept (de Accelerator vraagt gemiddeld 8 uur tijdsinvestering per week en iedere twee a drie weken is er een workshop. In augustus is er een zomerstop.)
 • Wil investeren in zichzelf en tegelijkertijd werken aan het creëren en implementeren van concepten met maatschappelijke impact
 • Fluent in Nederlands of Engels
 • Heeft affiniteit met maatschappelijke thema’s en inclusive design
 • Wil actief deelnemen aan en leren van het programma
 • Staat open voor feedback en heeft behoefte aan training & coaching
 • Wil samenwerken in een multidisciplinaire groep en is bereid een team te vormen met minimaal 2 en maximaal 4 teamleden bij aanvang van de Accelerator
 • Kan goed motiveren waarom hij/zij wil deelnemen aan de Accelerator
 • Heeft een ondernemende mindset en de ambitie om van het concept een eigen business te maken of te pitchen voor funding
selectie

Binnen de Accelerator is plaats voor een beperkt aantal deelnemers. Daarom is er een selectie gemaakt op basis van de randvoorwaarden, ervaring en motivatie van de deelnemers. In de selectie commissie zitten Matthijs van Dijk (Reframing Studio), Patrick Aarts (BNO), Adriana Hoppenbrouwer (HEMA Foundation) en Leonard Bukenya (Aimforthemoon).

programma

Design teams werken negen maanden lang aan zichzelf en een betere wereld. Elke twee à drie weken krijgen de teams individuele begeleiding en coaching of volgen zij samen met de andere teams workshops op het gebied van future framing, concept creatie en validatie, het ontwikkelen van een business case, marketing, persoonlijke profilering en communicatie.

waarom taalvaardigheid?

Ieder jaar worden er in Nederland zo’n 170.000 kinderen geboren. Bijna 25% van deze kinderen ontwikkelt een taalachterstand. Laaggeletterdheid wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven. Opgroeien in een taalarm gezin waar weinig wordt gesproken en (voor)gelezen, vergroot de kans op laaggeletterdheid aanzienlijk. HEMA Foundation wil dit doorbreken en eraan bijdragen dat geen kind van vier jaar een taalachterstand heeft.

onze partners

HEMA Foundation werkt samen met Reframing Studio en AimfortheMoon. Met Reframing Studio creëer je een toekomstvisie van Nederland en de rol van taalvaardigheid daarin. Onder het motto “ideas are cheap, execution is everything” helpt Aimforthemoon bij het vertalen van ideeën naar het testen en bouwen van een sterke propositie en services, concepten of producten. Voor de recruitment en uitvoering van het programma werken wij daarnaast samen met BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers) en diverse academies.

Menu