[us_page_title description=”1″ font_size=”1.8rem” inline=”1″]

social design

Design heeft een enorme potentie om bij te dragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. En om aan te zetten tot een meer inclusieve samenleving. In dat geval spreken we van social design. HEMA Foundation heeft de ambitie social design tot ‘een nieuw normaal’ te maken onder design studenten, opkomend designtalent, academies, experts, bedrijven, overheid en stichtingen.

Hoe? Wij verbinden (opkomende) designers, academies, maatschappelijke organisaties, overheden en bedrijven en zijn een aanjager in het samen zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Hiervoor bieden wij een open platform en acteren als platformregisseur en opleider, om samen te experimenteren, vernieuwende concepten & interventies te ontwikkelen en kennis te genereren. Daarbij leiden wij opkomend designtalent op tot social designers en coachen hen in het ontwikkelen van betekenisvolle concepten voor het maatschappelijke thema dat wij hebben omarmd.

open platform

HEMA Foundation wil opkomende designers, academies, maatschappelijke organisaties, overheden en bedrijven verbinden en samen zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Wij geloven dat door met een ‘design bril’ naar deze uitdagingen te kijken, je komt tot meer innovatieve en impactvolle oplossingen. De foundation biedt hiervoor een open platform om samen te experimenteren, vernieuwende concepten te ontwikkelen en verbindingen te leggen.

social design accelerator

HEMA Foundation organiseert jaarlijks de Social Design Accelerator. Een intensief leer- en coachingsprogramma voor opkomende designers en andere talenten die een positieve impact op de wereld willen maken. In teamverband worden deelnemers in negen maanden opgeleid tot social designer en krijgen ze ondersteuning in het ontwikkelen van betekenisvolle concepten die bijdragen aan inclusiviteit. De focus ligt hierbij op het maatschappelijke thema dat wij op dat moment een impuls geven. Tot 2022 is dat taalvaardigheid onder kinderen en hun omgeving. Ook leren de deelnemers startup vaardigheden om hun concept daadwerkelijk te kunnen implementeren. De accelerator is in samenwerking met maatschappelijke organisaties, experts, ervaringsdeskundigen, onderwijsinstellingen en andere bedrijven. Alle concepten krijgen een podium en de top drie teams worden (financieel) ondersteund om hun concept verder te ontwikkelen.

Wij vinden het belangrijk dat de concepten een impuls geven aan een meer inclusieve maatschappij. De concepten blijven daarom eigendom van de deelnemers en elke organisatie die interesse heeft om het te omarmen, implementeren of financieren is welkom.

Kijk hier voor meer informatie over de Accelerator.

Start HEMA Foundation Accelerator

Thomas Rau

Menu