9 tips die voorlezen nog leuker maken

Voor het slapen gaan, na het eten of gewoon op zaterdagmiddag. Veel met je kind praten of een boek lezen is leuk en gezellig om te doen, maar ook belangrijk voor de taalontwikkeling. Extra reden om vaak voor te lezen. Vandaag: 9 tips die voorlezen aan je kind(eren) nog leuker maken.

1. Kies een boek dat past bij de belevingswereld van je kind

Is er in jouw gezin een tweede of derde kind op komst? Gaan jullie verhuizen? Is je kind zindelijk aan het worden of zijn jullie bezig met leren tanden poetsen? Zoek een boekje uit met een thema dat aansluit op de belevingswereld van jouw kind. Dat maakt het lezen extra leuk!

2. Bekijk de kaft uitgebreid

Neem voordat je het boekje openslaat goed de tijd om samen de voorkant te bekijken. Waar zou het verhaal over gaan? Wat zie je op de voorkant? Praat samen over de illustraties en de titel. Niet alleen (voor)lezen ontwikkelt taalvaardigheid, ook praten draagt hieraan bij.

3. Maak er een ritueel van

Maak een (familie)ritueel van het voorlezen. Lees bijvoorbeeld altijd voor als je kind naar bed gaat. Voor zowel jou als je kind wordt dit zo een fijn en ontspannen moment van de dag.

4. Laat je kind praten

Geef je kind de ruimte om mee te praten. Er is geen goed of fout als je kind een eigen draai aan het verhaal geeft. Ga in op wat je kind vertelt en vraagt, zodat hij of zij betrokken blijft.

5. Voorspel het verhaal samen

Hoe zou het verhaal verder gaan? Wat hoop jij dat er gebeurt? Wat zou jij doen als jij het hoofdpersonage was? Praat samen met je kind over het verhaal tijdens het lezen. Hiermee prikkel je de fantasie van je kind en ze leren ook nog eens om in het dagelijks leven te zoeken naar oplossingen.

6. Bespreek moeilijke woorden

Vraag af en toe welk woord je kind nog niet kent en leg deze uit. Laat het woord ook uitspreken door je kleine. Zo ontwikkel je de woordenschat van je kind extra goed.

7. Herhalen

Deze komt vast bekend voor. Alweer hetzelfde boekje. Ook al heb je stiekem zelf al genoeg van hetzelfde verhaaltje, voor kinderen is die herhaling heel erg goed. Ze vinden het fijn om te weten wat er komt en maken het verhaal vaak zelf al af.Ook blijven de woorden veel beter hangen als je ze vaker voorleest en ontdekken ze steeds weer nieuwe dingen. Bij de eerste keer voorlezen zijn ze als het goed is geboeid, bij de tweede keer is er veel herkenning en bij de volgende keren ontdekken ze steeds meer details in de illustraties. En dat is ook weer nieuwe stof om over te praten!

8. Lees niet te lang

Vooral hele jonge kinderen hebben niet zo’n lange spanningsboog. Het is niet erg als je kind halverwege het verhaal afhaakt en wil gaan spelen. Blijf het voorlezen herhalen en je zult zien dat ze het steeds wat langer volhouden en steeds leuker gaan vinden.

9. Praat na over het verhaal

Praat als het boekje uit is nog even na. Wat vond je kind ervan? Wat vond hij of zij leuk en minder leuk? Door over het verhaal te praten en het na te vertellen gaat je kind het verhaal (nog) beter begrijpen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu