Van in de buik tot een jaar: hoe ontwikkelt een kind taalvaardigheid?

De ontwikkeling van de taalvaardigheid van een kind begint al vroeg. Zelfs al als ze nog in de buik van de moeder zitten. Benieuwd wat een kind in welke fase ontwikkelt? Wij zetten het op een rij: van in de buik tot een jaar oud.

In de buik

Wist je dat vanaf de tweede helft van je zwangerschap jouw baby al kan horen. Vanaf dat moment kun je de taalontwikkeling van je baby al bevorderen door tegen je buik te praten. Taalontwikkeling begint dus al heel erg vroeg, ver voordat je kindje begint te praten! Praat en zing er dus lekker op los, samen met je partner!

Net na de geboorte

Vanaf het moment dat een baby geboren wordt, kan het al horen en zelfs reageren op jouw stemgeluid. Het is belangrijk dat je vanaf het begin vaak tegen je baby praat of zingt.
Het is voor een pasgeboren kindje niet alleen fijn en vertrouwd om de stem van de vader of moeder te horen, het is ook essentieel in de ontwikkeling van de taalvaardigheid.

2 weken

Je kindje is met 2 weken oud al in staat om met je te communiceren. Hij of zij laat van zich horen om iets duidelijk te maken. Niet altijd even makkelijk voor jou, maar het is een van de eerste stadia in de ontwikkeling van het gevoel voor taal.

1 maand

De communicatievaardigheden ontwikkelen zich steeds verder. Je baby experimenteert volop met het maken van geluid en het wachten op respons van jou. Deze communicatie-pogingen kun je extra stimuleren door de geluidjes die je baby maakt na te maken. ‘Oooh’ en ‘aaah’ samen de dag door. Als je samen bent, zorg dan dat het ‘gesprek’ niet stil valt ;-).

4 maanden

Als een kind 4 maanden oud is, begint er steeds meer interactie te ontstaan. Kijk en luister goed naar je kind als je iets tegen hem of haar zegt of iets vraagt. En belangrijk: geef je kind de ruimte om een reactie te geven.

6 maanden

Dit is een belangrijke periode. Je kind is steeds meer in staat om geluiden niet alleen te registreren, maar ook betekenis te geven. Rond de zes maanden legt ieder geluid dat je kind hoort de basis voor taalontwikkeling later. Zorg er dus voor dat je blijft praten, zingen of lees bijvoorbeeld gezellig voor uit een boekje.

9 maanden

Rond de 9 maanden begint meestal het brabbelen. Superschattig! En een heel goed teken. Het zal nu niet lang meer duren voordat je kind laat zien dat hij of zij begrijpt wat je zegt. Voor je het weet antwoorden ze met ‘ja’ of ‘nee’ als je vraagt: ‘wil je nog iets drinken?’ Kinderen van 9 maanden vinden het vaak ook leuk om jou na te doen. Ze spiegelen je bewegingen (voor zover dat kan) en in hun gebrabbel zul je soms wat van je eigen intonatie terughoren.

1 jaar

Gefeliciteerd, je kleintje is 1 jaar! Hij of zij is steeds meer in staat om woorden betekenis te geven. Blijf hierbij helpen. Noem een voorwerp bij naam als ze ernaar wijzen of iets vastpakken en praat lekker met ze.

Hopelijk helpt dit artikel je bij het begrijpen van de taalontwikkeling van jouw kind en jouw rol hierin. Loopt het bij jullie thuis net even anders? Dat is natuurlijk helemaal niet erg. Elk kind heeft zijn eigen pad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu