[us_page_title description=”1″ font_size=”1.8rem” inline=”1″]
  1. Home
  2. chevron_right
  3. Tips en tricks

Tips om meer met je kind te praten

Kletsmomenten

Praat, zing, lees voor, rijm of vertel. De hele dag door!

Praat met de baby in je buik

Vanaf de tweede helft van je zwangerschap kan je baby horen. Vanaf dat moment kunnen jij en je partner de taalontwikkeling van je baby al bevorderen door tegen je buik te praten. Taalontwikkeling begint dus al heel erg vroeg, ver voordat je kindje begint te praten!

Praat de hele dag door en in hele zinnen

Taalontwikkeling (direct) na de geboorte heeft heel veel te maken met praten. Praten met je kind kan overal en altijd. Bij het opstaan, tijdens het eten, badderen of in het park. Vertel over wat je aan het doen bent. Of vertel wat je ziet, hoort en ruikt. Praat het liefst in hele zinnen, zodat je kind veel verschillende woorden hoort. In plaats van “hier heb je een appel” kun je er een kort verhaaltje van maken: “Zullen we samen een appel schillen? Dan gaat de rode schil eraf en snijden we hem samen in stukjes. Zie je de pitjes? Daar komt een nieuwe appelboom uit!”

Spreek jij een andere taal dan Nederlands? Gebruik dan je moedertaal om met je kind te praten. Als jij je goed kunt uitdrukken in de taal waarin je praat, dan krijgt je kind meer taalgevoel. En met die goede basis kan hij of zij het Nederlands later makkelijker oppakken!

speel samen

Uit onderzoek blijkt dat 81% van de ouders tijd aan de smartphone besteedt, die ze eigenlijk aan zijn of haar kind wil besteden. Combineer het als je het lastig vindt om je smartphone weg te leggen! Gebruik je smartphone om samen met je kind te spelen. Er zijn veel online apps en spellen die taalontwikkeling van je kind stimuleren. Zoals de gratis nijntje app en ootje app die HEMA Foundation heeft ontwikkeld.

lees voor

Samen een boekje lezen versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Ongeveer 3 maanden na de geboorte van je kind krijg je een waardebon thuisgestuurd voor een gratis BoekStartkoffertje. Met daarin een stoffen babyboek of een kartonnen boek voor als je kindje iets ouder is. Kijk op www.boekstart.nl voor meer informatie en vraag het koffertje aan! Vind je voorlezen lastig? Kijk hier naar tips die je kunnen helpen.

kijk naar spannende voorleesverhalen

Vind je het lastig om zelf voor te lezen? Kijk dan met je kind naar spannende voorleesverhalen in de Voorleeshoek. Je ziet de mooiste illustraties en hoort prachtige muziek op de achtergrond. Er zijn inmiddels al meer dan 500 voorleesfilmpjes. Bekijk hier twee mooie voorleesverhalen. 

Als je lid bent van de bibliotheek, kun je hier gratis alle filmpjes van De Voorleeshoek bekijken. Ben je nog niet lid? In bijna alle plaatsen zijn kinderen gratis lid van de bibliotheek!

Meer dan een derde van de ouders praat niet in volledige zinnen met hun kind
en bijna de helft van de ouders in brabbeltaal.

waarom veel praten helpt

  • Tussen de 0 en 4 jaar oud zijn de hersenen van je kindje extra gevoelig voor het leren van taal. Maar taal leert je kindje alleen door te horen van en te oefenen met andere mensen. Het is niet iets wat vanzelf ontwikkeld. Praten laat de hersenen ontwikkelen en daarmee vaardigheden die je kind later in het leven nodig heeft om logisch na te denken, problemen op te lossen en goede keuzes te maken.
  • In eerste instantie praat je kindje natuurlijk nog niet terug, maar na verloop van tijd gaat je kind zelf ook geluidjes terug maken. Zo leren kinderen al vroeg dat je heen en weer praat in een gesprekje.
  • Je kindje vindt het fijn om jouw volle aandacht te hebben. Veel met hem of haar praten over alles wat je ziet en doet draagt bij aan het gevoel van veiligheid van je kindje en de band tussen jullie. Daarnaast creëer je rust en structuur door te vertellen wat je gaat doen of wat er gaat gebeuren.  

(bron: Tilburg University)

  • Een baby zal in eerste instantie nog niet begrijpen wat je bedoelt, maar de manier waarop je dingen zegt pikken ze wel op. Je kindje luistert en neemt de taal op. Met de uitdrukking in je gezicht en de hoogte van je stem kun je laten merken wat je bedoelt.
  • Taal helpt om elkaar te begrijpen. Kleuters overleggen zelfs al over wat en hoe ze gaan spelen! Taal is dus ook heel belangrijk voor je sociale en emotionele ontwikkeling: om te snappen wat een ander bedoelt en uit te leggen wat jij graag wilt.
Menu