[us_page_title description=”1″ font_size=”1.8rem” inline=”1″]
  1. Home
  2. chevron_right
  3. VerderVertellen

VerderVertellen

Als je kind veel verschillende woorden hoort in de eerste jaren, heeft dit veel invloed op zijn of haar taalontwikkeling. En het zorgt voor een goede kans op succes in het leven. 25% van de kinderen heeft echter een taalachterstand. Praat daarom veel met je kind. Tijdens de zwangerschap en direct vanaf de geboorte. Het liefst de hele dag door.

Spreek jij een andere taal dan Nederlands? Gebruik dan je moedertaal om met je kind te praten. Als jij je goed kunt uitdrukken in je eigen taal, dan krijgt je kind meer taalgevoel. En met die goede basis kan hij of zij het Nederlands later makkelijker oppakken!

Elke ouder heeft de woorden, de taal en de liefde in zich om de jonge hersenen van zijn of haar kind te doen ontwikkelen. En het zo een goede kans op succes in het leven te geven. 

Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University

praat meer met nijntje

Speciaal voor de campagne is samen met Mercis bv het kinderboek en de bijbehorende gratis app ‘kijk en lees mee met nijntje’ ontwikkeld. De plaatjes, woorden en vragen in het boek en de app zetten jonge kinderen aan tot luisteren, kijken, aanwijzen en vragen, aan de hand van negen herkenbare thema’s.

Ouders kunnen heel eenvoudig elke dag bijdragen aan de taalontwikkeling van hun kind. Bijvoorbeeld door in de supermarkt te vertellen over de groene peren en de gele bananen. Of op weg naar huis de verschillende bomen en huizen aan te wijzen. En wist je dat je baby kan horen vanaf de tweede helft van je zwangerschap? Dan kunnen jij en je partner de taalontwikkeling van je baby al bevorderen door tegen je buik te praten. Taalontwikkeling begint dus al heel erg vroeg, ver voordat je kindje begint te praten!

Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University 

Tips en voorbeelden

Door veel te praten, zingen of voor te lezen ontwikkelen de hersenen van je kind zich razendsnel. Dit kan op ieder moment van de dag.

Partners

Menu